RAMAZAN 2014 / 1435

Poštovana sestro, dragi brate!!!!

Es-selamu-alejkum!

Na horizontu se nadzire njegova veličina, u duši se osjeti radost skorog susreta sa njim, kuća se sprema za njegovo primanje, džamija se čisti i gizda za njegov dolazak. Dolazi nam MUBAREK RAMAZAN. On je najodabraniji mjesec u Allahovom kalendaru, mjesec Kur'ana, Upute, radosti i veselja za vjernike. On je proljeće ljudskim dušama. U njemu Allah s.w.t. spušta Svoju milost i svoj oprost. U njemu je velika šansa svakom insanu da se vrati Allahu dž.š. i stekne Njegovo zadovoljstvo. Raznovrsnost ibadeta u njemu na poseban način govori o njegovoj veličini. Ramazan objedinjuje sve farzove, u njemu snažno potvrđujemo šehadet, uz dnevne namaze klanjamo dodatni ramazanski namaz, teravih namaz. Njegove dane postimo a post je posebna vrsta ibadeta, a zekat nam je nekako za vrijeme njega podjeliti. Na kraju u njemu se donosi odluka za hadž. Svi ovi ibadeti prožeti su prepoznatljivim centralnim ibadetom mjeseca ramazana, ibadetom posta, i imaju za cilj da nas učine bogobojaznim.

O ljudi propisuje vam se post kao što je bio propisan onima prije vas da biste se grijeha klonili. (Al-Bekara 183)

Ibadeti nas kroz njihovo iskreno izvršavanje čine bogobojaznijim a zajedničko učestvovanje u njima nas povezuje i sjedinjava.

Ramazan je mjesec jačanja vjere u nama i jačanja povezanosti nas.

Oživimo naše kuće….Blago onima u čijim kućama bude sehura, posta, učenja Kurana, klanjanja namaza, zikra i iftara.Teško onome kod koga ovog nebude pamu prođe ramazan a nebude stekao oprost grijeha. U hadisu se navodi da je Poslanik s.a.v.s. nakon što mu je Džibril rekao dovu : Neka propadne onaj ko dočeka ramazan a ne bude zaslužio oprost grijeha rekao: Amin.

Pokrenimo se, promijenimo se, prilika je tu, iskoristimo je.

Udružimo se u džem'at i dočekajmo skupa ovog plemenitog gosta. Zajednički iftari, teravih namaz, druženja uz mukabelu, predavanja, to su odlike ovog mjeseca.

Prvi dan posta je u subotu 28. 06. 2014.godine a u petak 08. 07. 14u 22:59 h. klanjati ćemo prvu teraviju, inšaAllah.

U nadi da ćemo najljepše trenutke tokom ramazana doživjeti skupa u džematu, želimo Vam svako dobro, učeći dovu Svevišnjem Gospodaru da nas učini dostojnim veličine mubarek mjeseca ramazana, da njegova svjetlost obasja nas i naše najmilije te da ga svi skupa u miru i rahatluku ispostimo.

Ramazan mubarek olsun!                                                  

vaktija_2014_web

 

 

 

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *