MEKTEBSKI ISPITI 2013

U nedjelju  07.07.2013. poslije podne namaza  upriličeni su u prostorijama zajednice  završni ispiti polaznika mektebske pouke. Završni ispiti su posebna radost za polaznike u našem mektebu i zbog toga mi završne ispite nazivamo „ Mektebfest“.  Na ovogodišnjim završnim ispitima učešće je uzelo 80  polaznik mekteba.

„Mektebfest“  je počeo iza podne namaza  i obuhvatao je klanjanje podne namaza, ispitivanje polaznika, dodjelu diploma i svjedodžbi, podjelu poklona i druženje.

mektebski ispit 2013_03Na početku programa ašare je proučila polaznica mektebske nastave  Meliha Pintol, ona je ove godine osvojila treće mjesto na saveznom takmičenju polaznika mektebske nastave u kategoriji kiraet do 16 godina.

Poslije toga je imam upoznao roditelje i  prisutne o mektebskoj nastavi u protekloj godini. Istakao je da je i ove godine značajan pomak u brojnosti polaznika mekteba  i da je to ono što nas raduje. Ove godine imamo 195 upisanih polaznika koji su  raspoređeni po različitim stupnjevima. Polaznike podučava imam i muallima. Dvije grupe polaznika uče u Kur’anu  a dvije su završile sufaru. U našem mektebu već duže egzistira grupa polaznika koji uče na njemačkom jeziku. Nakon predstavljanja mekteba i ukazivanja na važnost odgoja djece u islamu i uloge roditelja u tome,  imam Hamid ef. je sa muallimom Sabinom  izvršio ispitivanje polaznika. Polaznici su pokazali zavidno  znanje i  svjedočili da su u protekloj godini stekli značajno znanje o svojoj vjeri.

Nakon ispitivanja polaznika   podjeljene  su svjedodžbe i  simbolični  pokloni svim polaznicima  .  Za djecu su pripremljeni različiti sadržaji zabave gdje su djeca  uz  crtanje, igranje kikera, šminkanje i druženje provela lijepo popodne.

Bili su to još jedni ispiti  još jedno lijepo sjećanje i još jedna lijepa uspomena .

Hamid ef. Pintol

mektebski ispit 2013_02

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *